Login
Close
Inloggen

Groei MBO studenten

Techniek
4.09.23

Een heus Aanvalsplan Techniek moet het tekort aan personeel in de installatiebranche terugbrengen. Dit plan lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Het ziet er namelijk naar uit dat komend schooljaar (2023-2024) méér nieuwe mbo-studenten voor een technische opleiding zullen kiezen. De opleidingen installatie- en elektrotechniek krijgen deze zomer bij de nieuwe aanmeldingen te maken met een toename van zo’n 3%! Zo’n 570 studenten méér dan het jaar ervoor!

Top 5

En… de opleidingen voor installatie- en elektrotechniek staan in de top 5 van meest gekozen middelbare beroepsopleidingen! De groeiende aantrekkingskracht van techniekopleidingen is opvallend, omdat het totale aantal aanmeldingen voor mbo-opleidingen terugloopt. Bij de aankomende techniekstudenten is vooral de bbl (beroepsbegeleidende leerweg) populair, waarbij zij vier dagen per week werken en één dag naar school gaan.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is blij: “Jonge mensen zien meer en meer dat techniek een onmisbare bijdrage levert aan onze maatschappij. Technische vakmensen voeren de energietransitie uit, ze moderniseren onze infrastructuur en ze houden de gezondheidszorg betaalbaar. Ze zijn de ruggengraat van onze economie.”

Aanvalsplan

Ondanks de hoopgevende cijfers heeft de sector nog een lange weg te gaan: er zijn nog altijd zo’n 20.000 vacatures. Daarom steekt de energiesector veel energie in het vergroten van de instroom van nieuwe technische vakmensen. Het Aanvalsplan Techniek houdt o.a. in dat werkgevers en kabinet de komende tien jaar een miljard euro investeren om meer mensen te interesseren voor een loopbaan in de techniek. Het Aanvalsplan Techniek richt zich zowel op instroom vanuit het technisch beroepsonderwijs als op zij-instromers vanuit andere sectoren.

Voorzitter Terpstra kijkt niet alleen naar het aantrekken van nieuwe studenten, maar steekt ook de hand in eigen boezem: “Installatiebedrijven moeten ook goed naar de eigen bedrijfsvoering en cultuur kijken, want de nieuwe generatie stelt andere kwalitatieve eisen aan het werkgeverschap.”

Super hoopgevend, dit soort berichten. Ik word hier altijd heel erg vrolijk van!

Recente artikelen

Techniek
4.09.23
Algemeen
28.08.23
Algemeen
21.08.23
Techniek
14.08.23
Algemeen
7.08.23
Copyright © 2024 Bureau OpAan   |  Sitemap   |  Disclaimer   |  Algemene voorwaarden
Bureau OpAan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close