Login
Close
Inloggen

Materiaalschaarste

Algemeen
14.03.23

De installatiebranche (en misschien ook jouw branche?) heeft het moeilijk door prijsstijgingen en materiaalschaarste. Wat kun je eraan doen?

 

De coronacrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor prijsstijgingen en een materiaalschaarste, waardoor ook de leverbetrouwbaarheid in het geding komt. Materiaal wordt te laat geleverd en als een project wordt uitgesteld (met stijgende inkoopprijzen), heb je een groot probleem!

Installateurs gaan op zoek naar alternatieve materialen, maar dat kost extra uren en je moet met deze alternatieven kunnen werken. Wat kun je doen?

Offerte

Beschrijf in je offerte wat er gebeurt als je de levering/dienst moet uitstellen. Je kunt ook bedingen dat een eventuele boeteclausule dan niet geldt.

Ook kun je voorwaarden opnemen over prijsstijgingen en -verhogingen. Als je nu een prijs afgeeft, kan deze op het moment van levering zomaar met 20% zijn gestegen.

Maak afspraken over doorberekenen, maar maak er geen juridisch steekspel van. Doorberekenen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want welke gevolgen gaat dit hebben voor de aannemer en de eindklant? Kan de eindklant die extra kosten die de aannemer op zijn beurt moet doorberekenen wel betalen?

Voorraad

Een andere manier om wat meer zekerheid over de prijs en de levering te krijgen, is het aanleggen van voorraden. Op dit moment puilen veel magazijnen uit. Deze kosten wegen niet op tegen de extra kosten die je hebt wanneer je niet op tijd kunt leveren.

Communicatie

Ik vind het allerbelangrijkste dat je goed communiceert, juist in deze onzekere tijden. Ga dus vooral met je klant in gesprek en maak problemen kenbaar. Dat zal altijd voor meer begrip zorgen.

Recente artikelen

Techniek
4.09.23
Algemeen
28.08.23
Algemeen
21.08.23
Techniek
14.08.23
Algemeen
7.08.23
Copyright © 2024 Bureau OpAan   |  Sitemap   |  Disclaimer   |  Algemene voorwaarden
Bureau OpAan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close