Login
Close
Inloggen

Checklist Voor Wkb

Algemeen
5.04.23

De bouw- en installatiebranche krijgt wederom met nieuwe wetten te maken: het Bbl en de Wkb. Deze laatste wet zorgt vooral voor een organisatorische omwenteling!

 

Vanaf 1 januari 2024 wordt het huidige Bouwbesluit (2012) opgevolgd door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en er is een nieuwe wet, de Wet kwaliteitsborging (Wkb).

 

In het Bbl zijn de regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken opgenomen. En dat zijn er heel veel. Van vergunningsaanvraag tot en met oplevering worden er hoge eisen gesteld. Daarentegen is de Wkb meer organisatorisch en stelt heel andere eisen.

 

Dossier

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen stelt dus geen nieuwe technische eisen aan gebouwen, maar organisatorisch en aansprakelijkheid gaat er veel veranderen. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen maakt geen onderscheid meer tussen hoofdaannemers en onderaannemers: iedereen die werk aanneemt is aannemer.

 

Dat betekent dat installateurs, dakdekkers en bijvoorbeeld gevelbouwers ook moeten aantonen dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de geldende regels. Zij moeten een dossier aanleveren aan hun klant, meestal de bouwaannemer.

 

Proefprojecten

Proefprojecten hebben aangetoond dat de nieuwe Wkb vooral een organisatorische omwenteling is. Kantoor en uitvoering moeten nauw samenwerken om het dossier op orde te krijgen.

Om aan alle richtlijnen en regels voor een dergelijk dossier te kunnen voldoen, heeft een aantal partijen, zoals Ubbink, Brink, Kingspan e.a., handige checklists opgesteld.

Deze kan men gebruiken voor de voor de realisatie en oplevering van projecten op het gebied van zes categorieën: Dak, Vloer, Gevel, Energie, Binnenklimaat en Constructie.

 

Ik vind deze lijsten een goed hulpmiddel, al is het alleen al om door de bomen het bos weer te zien:https://www.wkb-checklist.nl/

Recente artikelen

Techniek
4.09.23
Algemeen
28.08.23
Algemeen
21.08.23
Techniek
14.08.23
Algemeen
7.08.23
Copyright © 2024 Bureau OpAan   |  Sitemap   |  Disclaimer   |  Algemene voorwaarden
Bureau OpAan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close