Login
Close
Inloggen

Minder ongevallen

Techniek
31.01.23

Op het dak werken is erg gevaarlijk en installateurs van zonnepanelen nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken. Maar we laten het oogluikend toe. Hypocriet of niet?

 

De Arbeidsinspectie meldde onlangs dat bij de installatie van zonnepanelen in 1,5 jaar tijd 40 ongelukken hebben plaatsgevonden. Installateurs nemen onvoldoende maatregelen om veilig te werken en overtreden de Arbowet. Als je het nieuws leest, gaat het om serieuze ongelukken.

 

Valgevaar

In 80 procent van de ongevallen was er sprake van monteurs die door of van het dak vielen. In meer dan de helft van de gevallen liepen de slachtoffers 1 of meerdere botbreuken op. 20 procent kreeg te maken met hoofdletsel en in 10 procent van de gevallen hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.

In de afgelopen 3 jaar waren er 4 met een dodelijke afloop. De Arbeidsinspectie vindt dat er daarom meer aandacht moet komen voor veiligheid in de zonne-energiesector en zal het aantal inspecties opschroeven.

 

Veiligheid

Techniek Nederland en Holland Solar zijn zich terdege bewust van hun verantwoordelijkheid. Ze hebben daarom de afgelopen jaren een uitgebreid kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem opgezet. Naar aanleiding van de recente berichten van de Arbeidsinspectie zullen Techniek Nederland en Holland Solar de voorlichting over veilig werken intensiveren. Zij spannen zich in om het kwaliteits- en veiligheidsborgingssysteem óók onder de aandacht te brengen van bedrijven die geen lid van de brancheorganisaties zijn.

Veiligheid moet altijd topprioriteit zijn. Aan de veiligheid van monteurs mag geen enkele concessie worden gedaan.

 

Consument

Eén partij komt niet aan het woord. Dat is de consument. Die wil zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk zijn zonnepanelen op het dak en geld verdienen. Hij zal nooit naar een certificaat vragen of controleren of de installateurs wel veilig werken.

 

Waarom eigenlijk niet? We maken ons zeer druk om de arbeidsomstandigheden in Qatar, maar kijken de andere kant op als er op ons eigen dak te veel risico’s worden genomen.

 

Ik vind dat de consument ook een (controlerende) rol moet spelen om te komen tot een veilige installatiesector.

Recente artikelen

Techniek
4.09.23
Algemeen
28.08.23
Algemeen
21.08.23
Techniek
14.08.23
Algemeen
7.08.23
Copyright © 2024 Bureau OpAan   |  Sitemap   |  Disclaimer   |  Algemene voorwaarden
Bureau OpAan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close